top of page

Co je to low carb dieta? 🥗

Aktualizováno: 24. 6.

Nízkosacharidová dieta, známá také jako Low Carb dieta, se zaměřuje na omezení příjmu sacharidů. Cílem této diety je snížit konzumaci potravin bohatých na sacharidy, jako jsou cukry a škroby, a zvýšit příjem bílkovin a zdravých tuků. Její základní myšlenkou je, že omezení sacharidů snižuje produkci inzulínu, hormonu odpovědného za ukládání tuků.


Nízkosacharidová dieta tak může přispět k hubnutí a udržení váhy. Lidé, kteří tuto dietu dodržují, často jedí potraviny jako maso, ryby, vejce, nízkosacharidové mléčné výrobky, zeleninu, ořechy a semena.

Je doporučeno omezit nebo zcela vyloučit cukry, pečivo, těstoviny, brambory, rýži a další sacharidové potraviny.




Výhody nízkosacharidové diety


Hubnutí:

  • Mnoho studií ukazuje, že nízkosacharidová dieta může být účinná při snižování hmotnosti. Omezení sacharidů často vede k rychlejšímu úbytku hmotnosti, zejména v prvních týdnech diety.

Kontrola hladiny cukru v krvi:

  • Tato dieta může být prospěšná pro lidi s diabetem 2. typu nebo s inzulínovou rezistencí, protože omezení sacharidů může pomoci stabilizovat hladinu cukru v krvi.


Zvýšený pocit sytosti:

  • Větší příjem bílkovin a tuků může vést k delšímu pocitu sytosti, což může pomoci snížit celkový příjem kalorií.


Zlepšení hladiny triglyceridů a HDL cholesterolu:

  • Některé studie naznačují, že nízkosacharidová dieta může zlepšit lipidový profil, včetně snížení hladiny triglyceridů a zvýšení hladiny "dobrého" HDL cholesterolu.


Potenciální zlepšení některých zdravotních stavů:

  • Nízkosacharidová dieta může mít pozitivní vliv na stavy jako metabolický syndrom, některé typy epilepsie a další neurologické poruchy.


Povolené potraviny v rámci nízkosacharidové diety


Zelenina: Artyčok, avokádo, brokolice, cibule, cuketa, čekanka, česnek, dýně, fenykl, houby, chřest, kadeřávek, kapusta, kapusta růžičková, kedluben, květák, lilek, mořské řasy, okurky, olivy, papriky, polníček, pórek, rajčata, rukola, řapíkatý celer, ředkvičky, salát, špenát, tuřín, vodnice, zelené fazolky, zelí.


Ovoce: Jahody, maliny, ostružiny, borůvky, rybíz, angrešt.

Maso, ryby a mořské plody: Domácí kvalitní uzeniny, hovězí, jehněčí, kachna, kozí, králičí, krůtí, kuřecí, slanina, vepřové, vnitřnosti, ančovičky, candát, halibut, humr, chobotnice, kalamáry, kapr, krevety, langusty, losos, makrela, mušle, oliheň, pražma, pstruh, sardinky, tuňák.


Mléčné výrobky: Acidofilní mléko, brynza, cottage, creme fraiche, eidam, feta, gouda, halloumi, hermelín, kefír, lučina, mozzarella, niva, parmezán, řecký jogurt, šlehačka, tvaroh, tvarůžky, zakysaná smetana, vejce.


Semínka a ořechy: Dýňová semínka, chia semínka, lněná semínka, sezamová semínka, slunečnicová semínka, brazilské ořechy, lískové, makadamové, mandle, pekanové, vlašské.


Tuky: Avokádový olej, ghee, kokosové mléko, kokosový olej, majonéza, makadamový olej, máslo, panenský olivový olej, sádlo.


Zakázané potraviny v rámci nízkosacharidové diety


Alkohol: Pivo, cider, koktejly a likéry.


Škroby: Luštěniny, kukuřice, popcorn, brambory, rýže, pohanka.


Ořechy: Arašídy.


Sladké: Agáve, bonbony a čokolády, cukr, energy nápoje, fruktóza, glukózo-fruktózový sirup, med, oplatky, ovocné džusy a smoothie, sirupy, sušenky, zmrzlina.


Maso: Průmyslově zpracované produkty, lunchmeat a jiné.


Obiloviny: Amarant, bulgur, couscous, ječmen, müsli, oves, pšenice, quinoa, snídaňové cereálie, špalda, žito.


Sušené ovoce: Ne – ale LYO ano.


Soja: Edamame, tofu a ostatní sójové produkty.


Tuky a oleje: Margaríny, sójový olej, slunečnicový olej, řepkový olej a ztužené tuky.


Závěr


Nízkosacharidová dieta může být účinným nástrojem pro hubnutí a zlepšení některých zdravotních parametrů, ale je důležité být si vědom potenciálních rizik a nevýhod. Před zahájením této diety je vhodné konzultovat svůj záměr s lékařem nebo odborníkem na výživu, aby byla zajištěna vyváženost a bezpečnost stravování.

39 zobrazení0 komentářů

Kontaktujte nás

Vedení

Objednávky

+420 739 984 964

objednavky@barusvari.com

  • Instagram
  • Facebook

Adresa

Čas rozvozu

Muglinovská 66

712 00 Ostrava

Česká republika

Baruš vaří s.r.o.

Rychvald 1026, 735 32

IČ: 21040231

Úterý: 16:00 - 20:00
Čtvrtek: 16:00 - 20:00
Neděle: 16:00 - 20:00

Krabičky rozvážíme na dva dny dopředu.

Rozvozové oblasti

Ostrava

Frýdek - Místek

Třinec, Český Těšín

Vratimov, Havířov

Brušperk, Bohumín

Opava, Hlučín

Karviná, Orlová

Kopřivnice, Nový Jičín

bottom of page